nedeľa, 11. mája 2014

Zase o káve

"Ty nevieš uvariť kávu?", spýtala sa ma kamarátka po tom, čo som jej oznámila, že idem v sobotu na kávový workshop. "No, záleží", vravím.
Keď sa povie káva, každý si hneď predstaví espresso. Workshop, ktorý organizoval Espressolab s Robom Horňanským, sa však týkal alternatívnych metód prípravy.
Slovo alternatívny je dnes veľmi populárne. Pravdupovediac, nemám ho rada. Často býva alternatíva neuznávaná, zvykne sa považovať za pochybnú a menejcennú. Znamená však len obyčajnú možnosť voľby.
Keď si chcem vybrať, akú kávu si dám, musím poznať ponuku. Ak si chcem nejakú pripraviť, musím vedieť, ako. Tak som sa prihlásila.
Workshop sa konal v kaviarni Zrnko v Petržalke. Čakala som síce, že si jednotlivé metódy aj vyskúšam (a nepochybujem, že ak by som požiadala, nebudem odmietnutá), ale tentokrát mi veľmi vyhovovala pasívna pozícia. Konečne ma niekto obsluhoval!
Ochutnali sme kávy napríklad od DoubleShot, Bean Up, Veronia Coffee a ako inak, aj Green Plantation.
Aby sme mohli pomenovať chute jednotlivých káv a ich jemné odtiene, dostali sme takúto pomôcku:
( https://counterculturecoffee.com/learn/coffee-tasters-flavor-wheel )
Mne zatiaľ stačilo, ak som vedela vôbec kávy rozlíšiť a trochu rozpoznať, či cítim čokoládu alebo ovocie. Či ide o tropické alebo citrusové, mango či papáju, stále zostáva pre mňa čistou fantáziou.
Workshop trval päť hodín. Všeličo som sa naučila, začala sa trochu orientovať, ale hlavne, bol to pre mňa veľmi príjemne a priateľsky strávený čas. Slečna Evička z kaviarne nás hostila koláčmi, ktoré pečú aj na objednávku, sú z kvalitných surovín, bez farbív a konzervačných látok a naozaj vynikajúce.
Na záver ešte pre všetkých kávových obyčajníkov a kamarátov, ktorí, ako sa ukázalo, alternatívne metódy veľmi nepoznajú, malá ukážka.

Walküre
V60
Aeropress
http://www.roastmasters.com/chemex6.html
Chemex


A môj obľúbený Syphon alebo Vacuum Pot:
 
Skoro by som bola zabudla na špecialitu, ktorú nám priniesol David Fajt z Brew Bar Café - ľadová káva ako ju možno nepoznáte (káva sa lúhuje 24 hod. v studenej vode, potom precedí):
 
Neverila by som, ale fakt dobrá. 
Kávu vám vybranou alternatívnou metódou pripravia v spomínanom Brew Bare, ktorý sa nachádza vo Freshmarkete (bývalá Ikea) v Bratislave alebo si počkajte, až si kaviareň otvorím ja :-))

štvrtok, 1. mája 2014

Nový život začína

Zistila som, že poznávacie znamenie vyrovnanosti, spokojnosti, či nejakého akútneho šťastia je sadenie. Možno aj iné záhradnícke činnosti, napríklad okopávanie, polievanie, ale to už neviem. Záhradu nemám. Skúsenosti čerpám len zo starostlivosti o mojich 17 izbových kvetov, z ktorých väčšinu tvoria kaktusy a sukulenty.
Náš panelákový byt má však aj lodžiu a mojím snom je vytvoriť tam príjemné miestečko na sedenie, obklopené množstvom zelene. Niekedy sa mi aj zadarí začať s realizáciou, no kým prídu teplejšie dni, balkón je opäť zaprataný vecami, čo inde nemajú miesto.
Tento rok bude ale všetko inak, zaumienila som si už v Bruseli a na mojich posledných pochôdzkach mestom som si zakúpila túto tašku:
Už som sa videla, ako s ňou chodím na trh a nakupujem sadeničky. Bol to pre mňa prvý krok, malá vstupenka do miniraja.
Včera konečne nadišiel deň, keď okolnosti aj počasie priali, aby som si spravila výlet na trh Miletičova. Keďže tam nechodím často, predstavovala som si niekoľkohodinové obdivovanie a vyberanie prvotriednej zeleniny, ovocia a všeličoho okolo. Nuž ale zlý odhad! Prehliadku aj s nákupom som dala ani nie za pol hodiny. Priniesla som si: šalviu, kari, tymián obyčajný aj citrónový, bazalku grécku, oregano, medovku, mätu marockú, estragón, rozmarín, ligurček.
 
Toľko byliniek som v živote nepestovala! Teraz ich musím pekne zasadiť. Zostáva mi kúpiť čerstvú zeminu, premyslieť si, ako a kam čo umiestnim... Práve na to sa najviac teším. Sadenie rastlín nesie v sebe určitú nádej, je to vlastne začiatok niečoho nového, živého a dobrého. Preto mám sadenie rada.