utorok, 15. apríla 2014

Čo som si odniesla z Coffeefest Slovakia 2014

Som veľký kávový fanúšik. Donedávna som si myslela, že aj veľký kávový odborník. Veď som absolvovala baristický kurz, máme doma najlepší stroj na prípravu espressa, kupujeme výlučne plantážnu kávu, denne ich niekoľko spravím... Teraz sa tomu už len smejem.
Cez víkend sa konal v Bratislave Coffeefest Slovakia 2014, kde som, pravdaže, nesmela chýbať. Trval dva dni a bola som tam takmer od začiatku do konca. Aj tak som nestihla absolvovať všetko. Ako to už na podobných podujatiach býva, v rôznych miestnostiach prebiehali rôzne  aktivity súčasne. Konali sa prednášky, cuppingy,  workshopy, ukážky, ale aj súťaže baristov v aeropress a latte art.
Chcela som sa dozvedieť viac o káve, okrem prípravy espressa sa naučiť aj nejaké alternatívne metódy, pre nejakú z nich sa rozhodnúť a prípadne si priamo na mieste zaobstarať potrebné pomôcky a vybrať kávu, ktorú budem odteraz kupovať. Veľká naivita!!! Vypila som nekonečné množstvo káv a každá bola iná v závislosti od odrody, dodávateľa, pražiarne, ale aj od metódy prípravy, baristu a ktovie, čoho ešte. Teoreticky som toto všetko ovládala, ale orientovať sa v takom množstve faktorov a zodpovedne vyhlásiť, ktorá sa stala mojou favoritkou, som so svojou vrodenou nerozhodnosťou skutočne nedokázala. Trochu mi pomohol Lukáš z Illimite, ktorý pripravoval aeropress, ale nemohol sa samozrejme venovať len mne. Tak uvidím budúci rok.
Účasť na festivale však i tak bol pre mňa veľký zážitok. Rozprávala som sa so známymi pražiarmi, ktorých mená som doteraz len čítala, spoznala nadšencov, ktorí aj na polhodinový výlet si berú vlastné  "nádobíčko" na prípravu kávy a vypočula niekoľko prednášok, ktoré na mňa veľmi zapôsobili. Neboli to totiž len suché fakty, ale išlo o rozprávania, z ktorých bolo cítiť vášeň, kde bolo jasné, že káva nie je len produkt, že v každom zrnku je vložené srdce všetkých, ktorí kávu vypestovali a spracovali. Poznať krajinu, odkiaľ moja káva pochádza, ale aj jej obyvateľov a samotného plantážnika, je pre mňa obohacujúce a ovplyvňuje môj vzťah k tomu, čo pijem.
Veľmi ma potešilo, že pre všetkých kávomilcov, s ktorými som prišla do kontaktu, bolo úplne prirodzené myslieť a konať v súlade s prírodou.
Spravila som zopár fotiek, ale iba mobilom a vnútri, aj ľudí bolo veľa, takže žiadna sláva, len pre ilustráciu: 
 
Nakoniec som si odniesla aj niečo hmotné: kávu na espresso Guatemala La Bella od Green Plantation a na pamiatku tričko a tašku :-)
 

streda, 2. apríla 2014

Stromy nepoznajú márnosť

Dlho som nič nenapísala, dokonca som ani nečítala svojich obľúbencov. V jednej chvíli som si myslela, že nemám čo povedať a že tento svoj blog uzavriem a zmažem. Nechcem však podľahnúť nejakej márnosti. Tak sa tvárim, že moje písanie, moje šitie, moja "tvorba" zmysel MÁ. Nedávno som čítala knihu Austina Kleona Kradni ako umelec a vypísala som si toto: "Predstieraj to a ono to tak bude. Začni falšou a staneš sa rýdzim." (Glenn O´Brien). Lebo presne tak to funguje...
Blogový svet mi začal chýbať. Tak rýchlo čítam, čo som zameškala, triedim, obdivujem, híkam, kopírujem (recepty)...
A o čom sa chystám písať ja? No predsa o každodennom živote - o priateľstve, o mačkách, o mori, o zázrakoch a tajomstvách... o snívaní.

Na záver si pozrite pár mojich posledných fotiek z Bruselu. Ten deň som fotila stromy - korene, kmene, koruny... lebo stromy sú nám niekedy najbližšie.