pondelok 4. marca 2013

Keď vás rizoto omrzí

Mám rada jednoduché jedlá. Hlavne keď varím len pre seba, tak pol dňa v kuchyni je pre mňa premárnený čas, ktorý, vravím si, viem využiť zmysluplnejšie. Vtipkár sa stravuje v "závodnej" jedálni, takže varievam stále iba jednoduché jedlá. Pre inšpiráciu vám ponúkam recept na niečo ako rybacie rizoto. Volá sa to kedgeree a je to veľmi dobré.

Suroviny (na 2 porcie):

1 ks mrazenej aljašskej tresky (samozrejme môže byť hocijaká ryba)
1 lyžica hladkej múky
mleté čierne korenie

1 menšia cibuľa
1 hrnček ryže arborio (alebo inej na rizoto)
1 hrnček mrazeného hrášku

mletý koriander
jemné karí korenie
rasca
soľ
olej
2 hrnčeky vody

1 žĺtko
smotana na varenie

1 natvrdo uvarené vajce
petržlenová vňať
šťava z 1/2 citrónu

Postup:

Rozmrazenú rybu osolíme, okoreníme, pomúčime a ihneď na panvici opečieme a odložíme nabok.
Na oleji trochu opražíme cibuľu, pridáme ryžu s korením, opäť pražíme do sklovita, pridáme hrášok, premiešame a zalejeme vriacou vodou. Rizoto vždy pripravujeme na najmenšom plameni, ktorý teraz ešte stíšime na minimum. Zakryjeme a dusíme 20 minút bez miešania.
Odstavíme, vmiešame surové žĺtko, ktoré sme trošku prešľahali v smotane a po chvíľke primiešame rybu a vajce, nakájané na kocky a petržlenovú vňať.
Na tanieri pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou.

Poznámka:

Mojím zvykom je veľmi málo soliť, ale zato dosť ostro koreniť. Jedlo si takmer vždy ešte posypem jednou z týchto zmesí (hlavne tou štipľavou):

4 komentáre:

  1. Olivie, toto je moje gusto! Miluju jednoduchá jídla-dvě, tři základní ingredience a úplně to stačí. Chutě více vyniknout a taky s tím není takové patlání. Krásný den:-)

    OdpovedaťOdstrániť