utorok 27. novembra 2012

Kde je domov, tam je bábovka

Priznám sa, túto bábovku s honosným názvom Savoy som nepiekla teraz, ale našla som pár fotiek, tak som si povedala, že pridám aj recept. Možno som už spomínala - ja mám rada všetky múčniky. Určite si viem predstaviť a možno aj pripraviť väčšiu pochúťku ako bábovku. Ale predsa len bábovka posypaná práškovým cukrom je niečo, čo mi pripomína porcelánový servis s pozláteným pásikom, strieborné lyžičky, kreslo s drevenými opierkami a paličkované dečky. Bábovka je nedeľa, biely obrus, popoludňajšia návšteva a moja babka.
Pravda je však taká, že spomínaný príbor sme nemali, nedele, návštevy a dečky som nikdy nemala rada a babka bábovku nerobievala. Ten pocit pochádza asi z iného sna. Nič to však nemení na skutočnosti, že bábovka pre mňa znamená domov.


Na menšiu bábovkovú formu (priemer 17 cm, výška 9 cm) potrebujeme:

3 vajcia
140 g masla
140 g práškového cukru
125 ml šľahačkovej smotany
180 g múky
1 vanilkový cukor
hrsť orechov
1/2 prášku do pečiva
80 g čokolády
1 lyžica kakaa


Postup:

Malú bábovkovú formu vymažeme a vysypeme, trúbu zohrejeme na 180 °C. Maslo približne s polovicou cukru vymiešame a za stáleho miešania elektrickým šľahačom primiešavame žĺtka a vanilkový cukor. Potom pomaly prilejeme smotanu a krátko premiešame. V inej miske vyšľaháme bielka  so zvyšným cukrom. Do maslovej hmoty striedavo primiešavame sneh z bielkov a múku s kypriacim práškom. Do formy vlejeme polovicu cesta, posypeme ho nasekanými orechmi a kúskami čokolády. Do zvyšku cesta primiešame kakao a nalejeme navrch. Pečieme asi 40 minút.


18 komentárov:

  1. Ahoj Zdeni, presne tak, babovka je domov, ci detstvo. Aj moji ju maju radi a veru, dlhsie som ju nepiekla, kedze skusam stale nieco nove .-) Je najvyssi cas sa k nej vratit...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že bábovka je všeobecne obľúbená práve preto. A keď ju ponúkneš, nikoho neurazíš :-)

      Odstrániť
  2. Vsetky babovky su suche:) moja mama ich zvykla piect, ked sme boli deti, mala taku staru medenu formu, z ktorej sa to vzdy komplikovane vyklepavalo, ale mne to mozno prave preto, ze som to zazila nijako neevokuje nedelny obed ani tie strieborne pribore.
    panda

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite nie vsetky babovky su suche, to zase nie! Ale co sa tyka spomienok ci asociacii, kazdy mame svoje a tak to ma byt. Napriklad ja ked si predstavim staru medenu formu a komplikovane vyklepavanie babovky, vyda to za jeden poeticky celovecerak.

      Odstrániť
  3. Přesně tak, kde je bábovka tam je domov, já je mám velmi ráda, a když jí vidím tak krásně upečenenou mám před očima přesně takový obrázek jak jsi popsala, mám po babičce tři staré hliněné formy na bábovku, z nich je upečená bábovka nejlepší. Ta Tvá je velmi pěkná a určitě bude moooc dobrá...:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, tvoju pochvalu si obzvlášť cením!

      Odstrániť
  4. Připojuju se - bábovka, neděle, domov, babička, sváteční ubrus.
    Musím sem nasměrovat Kaschiku pro recept, protože bábovku mi neupekla už pěkně dlouho. Možná nemáme formu.......musím se podívat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak nemáte, treba zaobstarať. Ja som nemala, skúšala som rovnaké cesto napríklad v srnčom chrbáte a nielenže to nikto nechcel jesť, ale ani ja. To sa nedá porovnať!

      Odstrániť
  5. Olivie, hádej, proč sem jdu?
    Jdu Ti vynadat, jojojo! Za ty nápady. :-))
    Už mě tady nutí dělat těsto do chrbáta.
    (Nasrat! Buď chci skleněnou formu na bábovku, nebo nepeču. Ostatně - stejně se mi to zdrcne.)

    :-))))))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To zase súhlasím. Formu alebo nič! Hore čítam, že najlepšia je hlinená, ja mám kovovú, najlepšie ide vyklopiť zo silikónovej, ale asi čomu dá kto prednosť. Takže nech NIEKTO ide zajtra kúpiť formu a ty upeč, nezdrcne sa a bude to najlepšia a najkrajšia bábovka, lebo od teba... ;-)

      Odstrániť
  6. Ahoj Zdeni, ďakujem za nový recept bábovky so šľahačkou. Marí sa mi, že som niekde na tvojom blogu čítala, že máš rada pikantné, alebo sa mýlim? V každom prípade, aj keď toto je nie blog o varení a asi to nebudeš ani nikdy robiť, posielam ti recept na špecialitu, ktorú robím každé leto. Volám to "Štipľanda".
    Pikantná nátierka na chlebík, alebo k mäsu...
    Suroviny: 1 kg paradajky, l kg paprika kápia, 40 Dg cibuľa - všetko očistiť a zmixovať. Preložiť do nerez hrnca a pridať 1 Dcl olej,1 Dcl ocot, 6 lyžičiek kávových cukor kryštál,1 lyžica veľká soľ,4 ks feferóny. Zakryť a všetko variť 1 hodinu do zhustnutia.Dať do pohárikov a sterilizovať 10 minút. Marta♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej ďakujem. Áno, mám rada pikantné jedlá. Možno tú štipľandu raz spravím. ;-)

      Odstrániť
  7. Ahoj Olivia, no udělala jsi mi ohromnou chuť. mám doma skleněnenou formu po mamince a do ní tu bábovku udělám. Díky moc za inspiraci a hezký den přeju.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. přečetla jsem pár tvých příspěvků o stěhování a mačkách. o Zorce. taky mám takový příběh, ještě z dětství. stěhovali jsme se z Martina do Banské Bystrice. Bylo mi asi 11 let. Vlastně jsem ani nevěděla co je to stěhování. že je to možné. Naši mě odvezli k babičce a po měsíci přivezli do nového. nová škola, noví sousedé. nerozuměla jsem co to znamená. neviděla jsem svoji kočku. Kde je? Do nového bytu prý nemůže. Zůstala ve starém, u sousedů. umřela u našich dveří. Dozvěděla jsem se to po letech a jakoby něco puklo uvnitř. Přestala jsem důvěřovat svým rodičům. všecko se změnilo.
    teď vím, že se takové věci stávají, že se to stát může. ale dlouho mě to strašilo. i ve snech.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Také veci sa stávajú, povieme si... ale srdce zostane i tak zlomené...

      Odstrániť
    2. vlastně je to nedávno co se mi srdce zase seskládalo dohromady. to byl tatínek po operaci srdce a fakticky umíral. a najednou jakoby to mé srdce se roztrhlo a to jeho naskočilo. a v ten moment se on vzbudil a dostali jsme druhou šanci. trvalo to témeř 40 let.

      Odstrániť
    3. Ale stihli ste to a to je dobre ;-)

      Odstrániť