piatok 5. októbra 2012

Piekla som krátky chlieb

Myslela som si o sebe, že som celkom dobrá kuchárka a ešte lepšia pekárka, že uvarím a upečiem od výmyslu sveta hocičo. Teraz ale, ako sledujem všetky tie blogy o varení, mi veru hrebienok padol. Existuje toľko jedál, ktoré som nikdy nepripravila, toľko dobrôt, ktoré som nikdy nejedla a toľko sladkostí, o ktorých som predtým ani len nepočula!
Jeden zo slávnych foodblogov Catalina peče má stránku nazvanú Co chci upéct, ktorá obsahuje zoznam s 87 položkami! Koľko by som ich tam mala ja? Keďže som milovníčkou zoznamov, chystám sa podobný pre seba vytvoriť.
Jeden z bodov bude škótsky shortbread, o ktorom som uvažovala už dávno, ale... Ako by som to povedala? Podceňovala som ho, nezdal sa mi dosť dobrý, hodný upečenia. Bola to chyba. Dnes som sa zľutovala a neľutujem. Nielenže budem môcť v budúcom zozname tento bod rovno označiť ako urobený, ale naučila som sa jeden užitočný a variabilný recept.
Shortbread je vlastne druh maslovej sušienky z drobivého cesta. Práca s ním je rýchla a jednoduchá, pretože netreba vaľkať ani vykrajovať. Len samotné pečenie trvá trochu dlhšie.
Najviac ma inšpiroval Vypečený den, ktorý ponúka hneď niekoľko receptov.


Na sušienku veľkosti 20x20 cm potrebujeme:

125 g hladkej múky
40 g kukuričnej krupice
65 g krupicového cukru
150 g dobre chladeného kvalitného masla
1/3 lyžičky soli
2 hrste brusníc v čokoláde

Postup:
 
Zapneme rúru na 150 °C.
Zmiešame múku, krupicu, cukor, soľ a na túto suchú zmes nastrúhame maslo. Vypracujeme do drobivej konzistencie. Vsypeme do formy spolu s brusnicami a rukou rovnomerne popritláčame. Vidličkou urobíme dierky do povrchu a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 minút.
Po vybratí z rúry počkáme pár minút a ešte teplé nakrájame na podlhovasté kúsky. Necháme úplne vychladnúť.

Poznámky:
  • Myslím, že viac by sa hodili brusnice v bielej čokoláde alebo v jogurte.
  • Kukuričná krupica má svoju špecifickú chuť. Nabudúce ju tam asi nedám.

4 komentáre:

  1. hmm, vypadají lákavě, musí být moc dobré:-)
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Boli. Už som ich zjedla. Sama, lebo u nás nikto neje sladké :-(

      Odstrániť
  2. Jééé, shortbread, to je moje slabost :D Ale fakt obrovská, u nás doma nikoho nenadchl, takže když se mi dostane pod ruku, sním ho všechen sama :DD Tvůj vypadá báječně s tou čokoládou a...mám na něj zase chuť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Aká pocta! Práveže som myslela, že nie je veľmi pekný, ale pravda je, že ešte žiaden na obrázku ma veľmi nenadchol. Ale chuťovo je to naozaj výborná vec!

      Odstrániť