nedeľa 22. júla 2012

Nech žije kráľ!

Včera bol v Belgicku sviatok: 21. júl, výročie vzniku kráľovstva. Oslavovalo sa všade, tak som chcela aj ja prispieť svojou troškou a spraviť nejakú belgickú špecialitu. Mali sme návštevu, tak som sa rozhodla urobiť reklamu sušienkam spéculoos. Na Slovensku sú známe ako kaviarenské keksíky s typickou perníkovou chuťou značky Lotus. Málokto však vie, že ide o tradičné belgické sucháre, ktoré sa pôvodne piekli na sviatok sv. Mikuláša, čomu zodpovedal aj ich tvar. Keďže dnes sa vyrábajú celoročne, upustilo sa od výlučne figuratívnych motívov. Existuje aj spéculoos pasta - nátierka z drvených sušienok.

Chcela by som ešte upozorniť, že z tohto blogu sa nechce stať foodblog, i keď to tak v poslednom čase vyzerá. Len milujem pečenie (aj produkty tejto činnosti samozrejme), stále nachádzam zaujímavé recepty na vyskúšanie a chcem sa podeliť o skúsenosti. Inak som len obyčajný amatér - to by som rada zdôraznila.
Našla som množstvo nápadov, ako pastu aj samotné sušienky využiť a niekoľko receptov som aj vyskúšala.
Dnes prinášam tip: Jemný koláč hrušky-spéculoos.

Použila som:

1 kúpené krehké alebo lístkové cesto
4-5 mäkších hrušiek
šťava z 1 citrónu
150 ml crème fraîche
20 g roztopeného masla
2 lyžice cukru muscovado
100 g spéculoos pasty
6 sušienok spéculoos


Postup:

Zapneme rúru na 180°C.
Medzitým ošúpeme hrušky, zbavíme jadrovníkov, rozkrojíme pozdĺžne na štvrtiny a tie ešte na tretiny. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zmiešame smotanu so spéculoos pastou a vytvoríme hladkú hmotu. Potrieme ňou rozložené cesto a rovnomerne posypeme nahrubo rozdrvenými sušienkami.
Úhľadne poukladáme hrušky, polejeme maslom a posypeme cukrom.
Pečieme 25 minút.


Poznámky:
  • Príprava je veľmi jednoduchá a ak máte pastu, tak aj rýchla, koláč má neobvyklú a vynikajúcu chuť, určite sa oplatí vyskúšať.
  • Ak nemáte crème fraîche, môžete použiť smotanu na šľahanie alebo jej zmes s kyslou smotanou.
  • Ak nemáte spéculoos pastu, môžete si ju vyrobiť sami: 180 g sušienok Lotus čo najjemnejšie rozdrvíte (najlepšie mixérom), zmiešate s 1/2 konzervy Salka, 1/2 lyžičky škorice, a 2 lyžicami oleja. Znovu rozmixujete dohladka. Ak je hmota veľmi hustá, môžete ju zriediť  napríklad nesladeným kondenzovaným mliekom.

3 komentáre:

  1. mňaam to vyzerá fantasticky, speculky mám rada, zboznujem tu ich jemne karamelovu chut :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hrusky zboznuji a ten kolac vypada nadherne. Hned bych se zakousla. Dekuji za recept, urcite vyzkousim!Gabi:o)

    OdpovedaťOdstrániť