streda 20. júna 2012

Zachráňte banány

Je známe, že banány sa v krajine pôvodu jedia, až keď sa na nich objavia hnedé škvrny. Takéto kúsky ja už považujem za prezreté. Preto som už dávno hľadala spôsob, ako ich využiť, aby to, čo vznikne, bolo zároveň aj dobré.
Vynikajúcu " z núdze cnosť " som objavila včera a prekvapilo ma, že to bolo na stránke varecha.sk. Pomenovali ho Zvláštny banánový koláčik a na neveľmi vábnom obrázku mal tvar srdca. Rozhodla som sa teda, že ho napodobním a konečne použijem ikeovskú formu, ktorú som si raz dávno kúpila v ošiali, že budem piecť koláče na objednávku. Inak takéto všelijaké tvary tôrt nemám rada, pretože potom neviem, ako ich krájať.


Poďme teda k receptu, ktorý som jemne upravila.

Použila som:

Svetlá zmes:
120 g rozmixovaných kukuričných lupienkov
120 g pomletých lieskových orieškov (kto chce, môže ich najskôr opražiť a ošúpať)
 2 lyžičky prášku do pečiva

Banánová zmes:
2 veľké zrelé banány
2 vajcia
2 lyžice medu

Čokoládová zmes: 
80 g rozmixovaných čokoládových cereálií
biely jogurt (150 g)
1 lyžička vanilkového extraktu
1/2 lyžičky mletej škorice
100 g mliečnej čokolády, roztopenej nad parou

2 lyžice nutelly na povrch

Postup:

Banánovú zmes rozmixujeme a zmiešame so svetlou zmesou. 3 kopcovité lyžice tejto kaše preložíme do čokoládovej zmesi a zvyšok rozotrieme do vymastenej alebo papierom vyloženej formy. Obohatenú čokoládovú zmes premiešame, prípadne zriedime mliekom a navrstvíme na kašu vo forme. Pečieme 40-45 minút v rúre vyhriatej na 170°C. Po vychladnutí potrieme vrstvou nutelly alebo čokoládovou polevou.

Poznámka:

Ak by vám napadlo, že prečo vrstvy, z ktorých sa koláč skladá, nie sú farebne viac odlišné, odpoveď existuje. Recept som neprečítala dosť pozorne a omylom som kukuričné lupienky rozmixovala spolu s čokoládovými cereáliami :-o .  Občas si vravím, že aj v živote by mala byť možnosť zvoliť tlačítko krok späť.
Nutella na povrchu nie je vôbec pekná, asi by som ju buď posypala orieškami alebo použila jednoducho normálnu polevu. Tentokrát však nešlo o žiadnu katastrofu, koláč bol i tak výborný.

Ak by ste ho išli robiť, tak dobrú chuť!



5 komentárov:

  1. Milá Oli,
    úplně tě vidím v červených plavečkách jako záchranářku ve tvé kuchyni, jak zachraňuješ banány. A i já už od teď nebudu banány se skrvnama vyhazovat, ale zkusím tuhle dokonalou lahůdku podle tvýho receptu! Senzační nápad.
    tvůj komentář se u mě v pořádku objevil ;-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V plavkách v kuchyni? Dobrý nápad! Ano, ten komentár sa objavil a keďže bola možnosť ho vymazať, tak som to aj hneď urobila (hoci napokon nebol až tak mimo témy).

      Odstrániť
  2. Mila Zdenko, jen se mi sliny sbihaji. Zboznuji bananove moucniky a tvuj dort vypada uzasne a urcite byl i vyborny. Dekuji za uverejneni receptu, urcite ho vzykousim. :o)))Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, kombinácia banán a čokoláda - mňam... Som rada, že recept zaujal, ďakujem a určite ho skúste :-)

      Odstrániť
  3. miluju vše s banány, tento koláč vypadá skvěle :)

    OdpovedaťOdstrániť