sobota 2. júna 2012

Brownies s pistáciami

Pečenie môže mať rôzny dôvod. Pečieme na objednávku, z nudy, na spestrenie stola, pri nejakej príležitosti, niekomu pre radosť alebo jednoducho máme chuť na výsledný produkt. Spoločný menovateľ je však ten, že pečenie nám robí radosť. Dôvod sa už nejaký vždy nájde. Jedným z mojich tentokrát bolo, že som si kúpila niekoľko veľmi sympatických tematických kuchárskych kníh, potrebovala som okamžite niečo vyskúšať a ak by nestačilo, viac sa dozviete tu. Príbeh ešte dopĺňam o informáciu:
môj skvelý manžel zabudol koláč doma.

Recept je z tejto knižky:

Na koláč veľkosti 20x20 cm potrebujeme:

3 vajcia
150 g masla
200 g čokolády na varenie
150 g solených pistácií
70 g múky
150 g práškového cukru

Suroviny na povrch koláča:

50 g masla
50 g nesolených pistácií
50 g cukru
60 g sladenej práškovej čokolády
2 lyžice mlieka alebo sladkej smotany

Postup:

1. Čokoládu s maslom roztopíme nad parou, pridáme vajcia, ktoré sme trochu vyšľahali s cukrom, potom múku a nahrubo posekané solené pistácie. Ja som solené nemala, tak som použila nesolené, ktoré som zmiešala s 1 lyžičkou soli. Pečieme 20 - 25 minút v rúre vyhriatej na 150°C. Brownie musí byť znútra ešte mäkký, akoby nedopečený. Po vybratí ho necháme úplne vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy.
2. Medzitým v panvici roztopíme cukor, pridáme opäť nahrubo posekané, ale tentokrát naozaj nesolené pistácie (hoci si myslím, že je to jedno) a necháme skaramelizovať. Zmes vylejeme na mastný papier a necháme stuhnúť. Potom pomocou igelitového vrecka a valčeka túto hmotu rozdrvíme na malé kúsky. Ja som tento krok nemusela robiť, lebo pistácie sa cukrom úplne obalili a už na panvici vznikla sypká karamelová zmes; vylievať som nemala čo.
3. Na polevu roztopíme maslo, pridáme práškovú čokoládu, mlieko a zohrievame, kým nevznikne hladká hmota. Polejeme ňou brownie a posypeme skaramelizovanými pistáciami. Necháme asi hodinu tuhnúť.
 

 
V knižke radia podávať s marhuľovou omáčkou, ktorú pripravíme takto:

150 ml vody so 70 g cukru varíme 3 minúty na miernom ohni. Pridáme 300 g marhúľ, varíme ďalších 7 minút a rozmixujeme.

Dobrú chuť!

6 komentárov:

  1. Ach ano! To je luxus podle mýho gusta, lahůdka ;-).
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Aj by som vás ponúkla, keby sa dalo.

      Odstrániť
    2. Děkuju, jakoby se stalo ;-). Určitě tuhle pochoutku zkusím doma udělat. Děkuju za návštěvu u mě na blogu...i já si dovoluju tykat...vždyť my blogerky jsme jedna rodina. Stávám se tvým fanouškem, a věřím, že zůstaneme v kontaktu ;-).
      Vivi

      Odstrániť
  2. úžasná kombinácia, milujem pistácie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak toto určite urobím....minule som robila jeden recept, lebo mišo si robil palacinky a k 5 ks si urobil asi pol litra čokoládovej polevy....a pri odchode do školy mi povedal: ozaj, z tej čokolády si môžete urobit brownies...tak som sa vrhla na internet, kde je záplava receptov na brownies a kde každý predošlý označoval všetky ostatné za bublaninu s trochou kakaa...na a vyber si...ale nejaký som našla, urobila a bol skvelý...doplnila som aj vlašskými orechami, samozrejme...ešte mám asi 55 kg nevylúpaných...takže moji sa majú na čo tešiť.
    A tento vyzerá skvele...až bude u nás, tak to bude aj tu....dám vedieť. MM.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skús toto: http://luciedvorakova.blogspot.be/2011/12/brownie-pie-vyzva-odvaznych-pekarek.html, to nemá chybu!

      Odstrániť